A másológép vásárlás titkai. Működési költség

Működési költség (relativitás elmélet a drága és olcsó fogalmak terén)

malacpersely

Megveszed a géped és használod. Ezáltal szükségszerűen költesz is rá. Papír, festék, szervizek stb. Felmerül majd benned a kérdés, hogy tudsz-e spórolni valahol? Ma ezt a témát járjuk körül.

Papír

Emlékszel még? A működési költség 30-40%-át a papír adja. A gagyi papírok (pl. egyes nagyáruházak saját márkái) használata jelenthet 10-20 fillér megtakarítást oldalanként. Kérdés, hogy megéri-e a helyenként méret hibás, garantáltan legfeljebb “C” (legalsó) és még ezen belül is változó minőségű papírral tömni a géped, ami sokkal (papír)porosabb, mint egy közép árkategóriás társa. Megmondom mi lesz az eredmény: sűrűbben kell karbantartani, tisztítani a géped és a papírtovábbító alkatrészek (gumigörgők stb.) is hamarabb elhasználódnak. Kérdés, hogy ezek költségét tudod-e fedezni a megtakarításból? Valószínűleg nem. Ráadásul az esetek többségében a szuper árért kiautózol valami isten háta mögötti helyre (benzinköltséggel is számoltál?), cipeled (tudtad, hogy egy doboz papír cca 12 kg?), a hasznos idődet pocsékolod pár forintért. Akkor már inkább másolj/nyomtass kétoldalasan.

Festék

Szinte minden géphez létezik utángyártott verzió. DE! A festékporok titkos, védett összetételű polimerek, így a másodlagos gyártók csak valami hasonlót tudnak produkálni, pont olyat bizonyosan nem. Ez nem gyógyszer, ahol a szabadalom lejárta után a generikus gyártók megkapják a gyártási receptet. Ennél fogva ezek az utángyártott porok nem is fognak ugyanúgy működni, mint eredeti társaik. Találkoztam olyan tulajdonossal, aki költség okokra hivatkozva csak utángyártott festéket használt. A gép elektronikus számlálójával megnézettem vele, hogy mennyit bírnak ezek a tonerek. Számomra nem volt meglepetés, hogy jóval kevesebbet, mint eredeti társa. Viszont az őt is megdöbbentette, amikor kiszámolta mindkét esetben az egy másolatra jutó festékköltséget. Kiderült, hogy fajlagosan az eredeti volt az olcsóbb. Azóta eredetit használ…. Egy lézernyomtatónál megértem ha utángyártott kazettát veszel, de egy másológépnél szerintem már nem jó választás.

Fontosabb főegységek (fényhenger, előhívó, fixáló hengerek stb.)

Itt is találsz utángyártott verziót. Ezek jellemzően olcsóbbak, mint eredeti társaik, viszont általában nem is bírnak annyit. Az autóiparral szemben itt nem ugyanazt kapod gyári logóval vagy logó nélkül, ezért érdemes számolgatnod. Ha teheted, eredetit válassz.

Szervizek

Viheted a másológépedet egy szakihoz, aki mindent bevállal. Valószínűleg olcsóbb lesz a javítás, karbantartás, mint egy szakszervizben, de biztos lehetsz benne, hogy a színvonal is. Már több párhuzamot vontam a másológépek és az autók között, de ez itt nem érvényes. Egy szaki a másológép alkatrészeket (fogaskerekek, főpanel, motorok, kuplungok stb.) nem tudja beszerezni utángyártott forrásból, mert egyszerűen nincs. Innentől kezdve rajtad áll, hogy hagyod “barkácsolni” a berendezésedet egy olyan emberrel, aki maximum pár egyedet látott ebből a modellből vagy inkább nagy típus tapasztalattal rendelkező hozzáértőkre bízod. A jó másológépek eredeti anyagokkal is alacsony önköltségen dolgoznak (papír nélkül 2-3 Ft + ÁFA oldal). Pár fillérért szerintem kár kockáztatni…

Nem akarok turkálni a zsebedben, ezért csak ajánlásokat teszek. Használj közép árkategóriás papírt, a gépedet pedig eredeti anyagokkal működtesd.

Ezzel tanfolyamunk végére értünk. Remélem találtál benne hasznos információt.

Ha további kérdések merülnek fel menned kattints a lap tetején levő borítékra és írj bátran.