A másológépek fontos tulajdonságai – 2. rész

A másológépek fontos tulajdonságai – 2. rész

A másológép vásárlás titkai

Legutóbbi bejegyzésünkben az alap dolgokkal foglalkoztunk. Most nézzük át a modern funkciókat.

Nyomtatás. Ez az egyik legfontosabb. A digitális másolók szinte mindegyike képes rá. Ne félj ettől a lehetőségtől! Hiába van már nyomtatód, helyette/mellette használd ki ezt a funkciót. Hogy miért? Másológéppel nyomtatni sokkal olcsóbb, mint bármilyen tintasugaras vagy lézernyomtatóval. Még akkor is, ha a nyomtatódba utángyártott vagy töltött kelléket használsz! Élvezd a másológépek hosszú élettartamának, terhelhetőségének és alacsony működési költségének előnyeit. Jó ha tudod, hogy a lézernyomtatók és a másológépek képalkotási folyamata teljesen azonos. Már a régi analóg világban is csak annyi volt a különbség, hogy az információt a fényhengerre fény- vagy lézersugár írta fel, de ma már ez is azonos. A nyomtatás eleinte párhuzamos porton folyt, amit napjainkra felváltott a gyorsabb USB-port vagy a hálózati kimenet és már itt van a WiFi kapcsolat elterjedése is.

Olyan másológépet válassz, ami 600 dpi vagy annál nagyobb felbontással dolgozik. Hogy mit jelent ez? A dpi (dot per inch) azt mutatja meg, hogy 1 inch (=2,54 cm) távolságon hány pontot (dot) helyez el a lézersugár. Bár a 300 dpi-t az emberi szem már folyamatos vonalnak látja, a mai készülékek jobbára legalább 600 dpi-sek. Figyelj arra, hogy ez valódi felbontás és ne csak valami “azzal egyenértékű” szoftveres megoldás legyen.

Szkennelés. A digitális másológépek a papíron levő információt egy szkennerrel tapogatják le a másoláshoz. Miért ne lehetne mindezt a számítógépre elküldeni? A nyomtatási funkció miatt meglévő mai adatcsatornák (USB stb.) teljesen alkalmasak lehetnek erre, csak az adatfolyam iránya fordított. Többek között szöveget, képeket menthetsz vele a számítógépedre (vagy pendrive-odra), amit aztán archiválhatsz vagy tovább szerkeszthetsz. A szkennelési tulajdonság lehet fekete fehér vagy színes (utóbbi még akkor is megvalósulhat, ha a másológép csak fekete-fehér nyomatokat és másolatokat tud készíteni).
Mire figyelj? Bár mindkét technológia folyamatosan fejlődik, a szkenner lehetőleg CCD technológiájú legyen a CIS-vel szemben, mert előbbi azonos felbontásnál általában sokkal jobb képminőséget ad, de a másik vonal is folyamatosan fejlődik. Ha a minőség e téren fontos számodra, végezz minta szkennelést egy színes vagy fekete képpel. Fontos továbbra is

  • a felbontás (lehetőleg legalább 600 dpi optikai, bár dokumentum archiváláshoz ennél kisebb is elég lehet)

  • a legelterjedtebb fájlformátumok támogatása (pld. képekhez .jpg, dokumentumokhoz .pdf)

  • Push-Pull funkció (a szkennelés számítógépről és a másológépről is önállóan elindítható legyen)

  • minél többféle szkennelési hely megléte (e-mail, asztal, mappa, pendrive stb.)

  • az eredmény fájl mérete.

Hab a tortán ha mindehhez esetleg valamilyen segédprogramot, netalán karakterfelismerőt (OCR)-t is kapsz. Utóbbi a papíron levő információt nem csak kép fájllá, hanem szövegszerkesztésre alkalmas dokumentummá is alakítja.

Faxolás. A faxok digitális világunkban még mindig tartják magukat, bár szerepük egyre kisebb. Alapkiépítésben az igazi másológépek nem tartalmazzák ezt a funkciót. Az opció megvásárlását csak akkor ajánlom, ha valóban szükség van rá és a kiegészítő ára nem túl borsos (jó néhány márkánál többe kerül, mintha egy sima faxot önmagában vásárolnál)

Hálózati elérés. Ahol több számítógép van, azokat előbb-utóbb összekötik és hálózatba rendezik. Ha a másológéped rendelkezik hálózati kártyával, akkor ezt az eszközt is a hálózat önálló elemévé teheted. Ezzel eléred, hogy a hálózaton levő számítógépek bármelyike közvetlen kapcsolatba lépjen vele, vagyis nyomtatni (és szkennelni) tudsz minden számítógépről (ill. számítógépre).

Adattárolás (filing). Jelenleg még csak a nagyobb készülékek jellemzője. A beépített winchester lehetővé teszi, hogy a beszkennelt dokumentumokat a másológépen tárold, majd szükség esetén újra kinyomtasd. A beépített winchesteren létrehozhatsz mappákat, azokat titkosíthatod. A funkció használatával számítógép bekapcsolása nélkül tudod sokszorosítani a már kész szóróanyagaidat.

Kimeneti egységek. Ha komplett dokumentum készítő rendszerre van szükséged, akkor lehet érdemes elgondolkozni ezen opciók megvásárlásán. Legismertebb eleme a finisher, amellyel automatikusan össze lehet tűzni a lapokat (a szortírozás elemzésénél már olvashattál róla). Ezen kívül találkozhatsz lyukasztó és inzerter egységekkel. Előbbiek 2 vagy 4 lyukat ütnek a papírra, hogy azokat a szabványos gyűrűs dossziéba le tudd fűzni, utóbbi pedig képes speciális (pl. fedlapokat) beszúrni a már lemásolt lapok közé, így szinte konyhakész anyagot kapsz.

Ezek a lényegesebb kiegészítők, de a sor korántsem ért itt véget. Gondoltad volna, hogy ma már olyan kiegészítő is kapható, mely segítségével a nagyobb másológépek színes vezérlő kijelzőjét internet böngészésére is használhatod, hogy utána a neked tetsző tartalmat azonnal ki is tudd nyomtatni? Mindezt külön számítógép nélkül?

Legközelebb a színekről mesélek neked.