Használt másológép vásárlás – kerüld el a csapdákat!

Használt másológépek – hogyan kerüld el a csapdákat?

tippek használt másológép vásárlásához

Mint minden nagyobb értékű terméknél, a másológépeknél is virágzik a használt készülékek piaca. Légy óvatos ezen a területen és nagyon nézd meg, hogy kivel üzletelsz. Találhatsz alkalmi vételt, de sajnos itt is vannak nepperek. Az autókhoz hasonlóan a kikukázott roncsgépeket kívülről gyönyörűen rendbe hozzák, az elektronikában az adatokon kicsit kozmetikáznak és máris más a leányzó fekvése. Használt gépet csak (minimum 6 hónap) garanciával vásárolj és erősen gondolkozz el a TÜSZ-ről (teljes körű üzemeltetési szerződés – erről egy későbbi anyagban még lesz szó). A szerződéssel ugyanis – ha az korrekt – tulajdonképpen garanciát is tudsz vásárolni illetve hosszabbítani.

Mire figyelj, hogyan vásárolj?

 • legyen gyanús az a gép, ahol az évjárat és a példányszám nincs köszönő viszonyban egymással

 • legyen gyanús az a gép ami gyönyörű, de már évek óta nem kapható újonnan (neten is alig találsz róla információt)

 • 5 évesnél öregebb gép vásárlását erősen gondold meg

 • 8-10 éves gépnél már számolj a technológia nagymérvű avulásával és a kellék valamint alkatrész utánpótlás várható nehézségeivel. Ilyen korú vagy öregebb gépet lehetőleg már ne vásárolj (hacsak nem rajongsz az oldtimer dolgokért :) ).

 • a kiszemelt egyeden végezz próba másolatokat, nyomtatásokat. Közben figyeld, hogyan működik. Ha nyiszorog, csörög-csattog, csúnya a másolat, akkor már felejtsd is el (mindegy hogy az eladó vagy a készülék hibája miatt)

 • amennyiben lehetséges, kérj információt a korábbi tulajdonostól vagy az eladótól a gép előéletéről. Ha szerviz az eladó, akkor ne lepődj meg ha semmit se tudnak róla, mert sok használt gép külföldről érkezik. Apropó külföldi gépek. Amikor a gazdaság pörög, akkor a nyugaton népszerű (általában 36 havi) bérleti vagy lizing konstrukciók végén még igen szép állapotúak a berendezések. Gondolkozz el, hogy válság idején ezek a bérlők vajon élnek-e a kivásárlási lehetőséggel? Jól gondolod, nehezebb időkben kevesebb az alkalmi vétel is.

 • szervizcégtől drágábban fogod megvásárolni a készüléket, mint a közvetlen tulajdonostól, viszont nagy valószínűséggel sokkal jobb állapotban. A garanciáról nem is beszélve.

Külön kell foglalkozni ezen a területen egy varázsszóval. Ez a “bemutatógép”. A világon nincs annyi bemutatóterem, amelyekben olyan sok bemutatógép lenne, amennyit itthon eladtak. Persze itt is vannak kivételek.

Tanuld meg, milyen is egy igazi bemutatógép

 • újonnan jelenleg is kapható vagy csak mostanában kifutott modell

 • a példányszáma minimális (pár ezer)

 • esztétikailag teljesen újszerű, a burkolatán nem található számottevő karcnyom, elszíneződés

 • a készülék minden szeglete tiszta, festék- vagy papírpor szinte sehol se található benne

 • ha lebontod a hátulját, a hajtómű fogaskerekei szinte teljesen újak.

Ha egy cég “tonna számra” kínálja a bemutatógépeket, akkor biztos lehetsz benne, hogy jelentős részük kozmetikázott sima használt gép.

Remélem nem érzed úgy, hogy le akartalak beszélni a használt gépről. Csak az egészséges óvatosságot akarom felépíteni benned.

Lassan felkészültél a vásárlásra és nézegeted a típusokat, árakat. Legközelebb benézünk az árak mögé…