Okos fénymásológépek – MX-3070N MX-3570N MX-4070N gépbemutatón jártunk

A Sharp az idén nyáron mutatta be az új Phoenix színes fénymásológép családját. Ismerd meg Te is a fénymásológépek új generációját! Tapasztalataimat az alábbiakban olvashatod.

A másológépek külső megjelenése

MX3070N színes másológépA gépek alapszíne nem változott, továbbra is a világos szürke maradt a meghatározó trend. A burkolat első részén megtartották a felhasználók által kedvelt erezett mintát és az érdes felületet. A korábbi gépek felső részének komor, szinte már fekete színe a papír kimenetnél egy sokkal barátságosabb, közepes szürke árnyalatot kapott, a lapadagoló pedig felvette a gép alap színét, vagyis újra világos lett. Összességében szerintem ez a széria az előzőekhez viszonyítva szebb lett, már amennyiben egy másológépet lehet ilyen jelzővel illetni.

A kezelőpanel

MX-3070N kijelzőA 10,1 inch-es kijelzőn jelentősen megnőtt az ikonok mérete. A jellegük a Microsoft csempéihez hasonlít. A Drag & Drop technológiának köszönhetően a képernyőn a funkció gombokat a saját ízlésünk szerint helyezhetjük el vagy akár el is tüntethetjük. A kijelző dönthető, így a kerekesszékes felhasználók is könnyen használhatják.

A fontosabb funkciók kiemelt szerepet kaptak, azokat gyorsan el lehet érni.

Papír kezelés

Házi nyomdáknak jó hír, hogy a készülékek képesek kezelni az SRA3 méretet és a 300 gramm vastagságú papírokat is. A családhoz kapható ötféle gépasztal a legkülönfélébb papír adagolási igényeket is kielégíti.

A papír kimenetek terén is új funkciók jelentek meg. A tűzős finisherek nem csak a másolási/nyomtatási folyamat részeként képesek összetűzni a paksamétát, hanem önállóan is kézi vezérléssel.

Száraz tűzés

Érdekes funkció az ún. százas tűzés, amely során kapocs használata nélkül „ragaszt össze” maximum 4 db 80 grammos papírt a gép. Egy a perforációhoz hasonló bemélyedést nyom a masina a papír csomagra, így azok nem esnek szét és kisebb helyet foglalnak.

Office fájlok

Office fájlokAz MX-3070N, MX-3570N, MX-4070N másológépeket alkalmassá tették Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) fájlok közvetlen nyomtatására. Így ha egy pendrive-ot bedugunk a készülék USB nyílásába, akkor azt közvetlenül is ki tudjuk nyomtatni, nem kell hozzá külön nyomtató driver.

Ráadásul a szkennelést is végezhetjük közvetlenül egy Office dokumentumba (pl. egy Word fájlba). Ha bekapcsoljuk hozzá az automatikus karakter felismerést (OCR), akkor a szkennelt dokumentumunk szerkeszthető is lesz. A teszt során két hasábos, szürke hátteres, képekkel megtűzdelt magyar nyelvű oldalt szkenneltünk. Egyedül a kék alapon fehér, hosszában nyújtott betűket nem ismerte fel a gép, így azt képként illesztette a dokumentumba. Összességében nagyon meggyőző volt ez a tulajdonság.

A szkennelés terén örömmel láttam a kereshető és a tömörített .pdf fájlok készítésének a lehetőségét. Maga a szkennelés egyébként nagyon gyors. Az adagoló kapacitása 150 lap, ami képes alul és felül egyszerre beolvasni a papír mindkét oldalát. Egy oldalas dokumentumok esetén 100, két oldalasaknál pedig így 200 oldalt tud beolvasni percenként (Te mit tudsz csinálni kétszázszor 1 perc alatt?). A gépek 30/35/40 lap/perc másolási és nyomtatási sebessége mellett ez nagyon hatásos érték. Ha már a sebességeknél tartunk: ez a gépcsalád a bekapcsolást követően 10 másodperc alatt üzemkész, ami ebben a kategóriában egy kiváló érték.

Kapcsolat a Felhővel

A Sharp lehetővé tette ennél a gépcsaládnál, hogy a Sharp Cloud Portal mellett a Google Drive vagy a OneDrive tárhelyünket is összeköthessük a másológépekkel. Így ezekről a helyekről közvetlenül lehet nyomtatni ill. oda szkennelni. Az ingyenes tárhelyeknél a szolgáltatás kimerül a leírt lehetőségben, a Cloud Portal ugyanakkor további funkciók elérését is lehetővé teszi.

Egyéb apróságok

A masinákat ellátták egy mozgás érzékelővel, így a gép képes szunnyadó módból felébredni, mielőtt odaérünk hozzá és elkezdünk dolgozni vele.
Ehhez a funkcióhoz tartozóan a gépeken elől van egy piros és zöld lámpa, ami messziről jelzi a gép állapotát.

Ez a gépcsalád – ahogy már az előde is – beépített WiFi-vel rendelkezik. Ezáltal képesek routerhez csatlakozni, de használhatóak Access Point módban is. A mobil eszközökkel (tablet, okostelefon) a kapcsolatot a nyomtatáshoz és szkenneléshez az ingyenes SharpDesk Mobile alkalmazás biztosítja. Mivel beépített PostScript driverrel rendelkeznek, Apple termékekkel (Macintosh, IPhone, IPad) is együttműködnek.

A hosszított élettartamú anyagok miatt a másológépek nagyon kedvező költséggel üzemeltethetőek.

Összességében a Sharp MX-3070N, MX-3570N, MX-4070N modellek egy új kategória, az okos fénymásológép első egyedei.

 

Ha megtetszettek ezek a fénymásológépek, itt kérhetsz árajánlatot:

Kérem az ajánlatot!