A másológépek fontos tulajdonságai – 1. rész

Másológép vásárlás előtt állsz?

Másológép vásárlás

Sorra vesszük mire figyelj, hogy a számodra legmegfelelőbb készüléket tudd kiválasztani.

Csak másolni akarok, semmi mást“. Hányszor hallottam ezt a mondatot az évek során. Pedig a mai gépek még sok-sok egyéb dolgot is tudnak. Csokorba szedtem a klasszikus és a modern berendezések értéknövelő tulajdonságait és bővítési lehetőségeit, ami segíthet egy-egy modell kiválasztásában.

Most a klasszikus funkciókkal és kiegészítőkkel ismertetlek meg.

Kicsinyítés-nagyítás: ez ma már triviális dolog, minden készülék tudja. A jellemző tartományok az 50-200 % illetve a 25-400%. De mit is jelent ez? A 25-400% tartomány annyit tesz, hogy egy 10 cm-es vonalat 2,5-40 cm tartományban tudunk reprodukálni 1 mm-es lépésközzel. (Ha elég ügyes vagy, akkor ebből kiszámolhattad, miszerint a 100% ebben az esetben a méretváltoztatás nélküli másolást jelenti.) A gyorsabb beállítást fix %-ok segítik, melyek a leggyakrabban használt papírméretek arányait tartalmazzák (pl.: A4-ről A3-ra = 141%). Így nem megy szét az ujjad a nagyítás gomb 41-szeri lenyomásával, hanem helyette kiválasztod a gépben rögzített 141%-os értéket.

Szortírozás (szétválogatás): a mai másológépek többsége rendelkezik beépített elektronikus szortírozással, mely használata megkímél a dokumentumok utólagos kézzel történő szétválogatásától. A régebbi (analóg) másológépeknél külön rekeszekben gyűltek a lapok, mivel a másológépeknek nem volt memóriájuk. A mai digitális berendezések esetén a funkcióhoz már elég egy kimeneti tálca. Jelenleg két megoldási technológia jellemző. Az egyik az ún. criss-cross vagy kereszt, a másik pedig az eltolásos szortírozás. Az első esetben a leválogatott dokumentum csomagok 90 fokkal elforgatva, a második verziónál pedig pár cm-vel oda-vissza eltolva kerülnek a kimeneti egységre.
Mindkét verzió esetén a csomagok jól elkülöníthetőek, kereszt szortírozás esetén azonban számolni kell az alábbi hátrányokkal:

  • minden papírmérethez két papírfiók kell az elforgatás miatt

  • A3-as méretű dokumentumot nem lehet leválogatni

  • az elforgatás miatt a másolási sebesség lecsökken (fekvő méretet lassabban másol a készülék)

  • az elforgatott méret esetén a főegységek (fényhenger) kopása nagyobb a hosszabb papírút miatt

A szétválogatás komfortossága tovább fokozható, amennyiben a másológéphez tűzős finishert teszünk. Ezek szintén az eltolásos technológiát alkalmazzák, de képesek a csomagokat különböző helyeken összetűzni. Ilyen kiegészítő a magasabb komfortfokozatú készülékekhez választható

Automata lapbehúzó: a másológépek üveglapja fölé lehet szerelni. Használatával a másolandó lapokat a gép automatikusan az üveglapra húzza, így nem kell a gépnél állva folyamatosan nyitnod és zárnod a tetőt. Különösen nagy mennyiségű lap másolásánál hasznos, hiszen időt és fáradtságot spórolhatsz meg vele. Létezik kétoldalas verziója is, amely az eredeti dokumentumot képes megfordítani, így annak mindkét oldalát automatikusan – egyetlen gombnyomással – le tudod másolni. (Megj: vannak olyan kétoldalas behúzók is, amelyek nem fordítják meg a papírt, hanem alul-felül egyszerre olvassák be az információt, ami tovább gyorsítja a munkát.)

Duplex egység (kétoldalas funkció): azt a lapot tudja megfordítani, amire a másolat készül. Mivel egy másolat költségének 30-40%-át a papír ára adja, ezért használatával jelentős költségeket (cca. 20%) tudsz megspórolni. Különösen kétoldalas automata lapadagolóval együtt hatékony.

A következő részben a modern funkciókat vesszük sorra.